In het Noordwesten van Italië, in de wereldbekende wijnstreek Piemonte, ligt wijnhuis Angelo Gaja. Dit familiebedrijf uit 1859 maakt onder andere de karakteristieke rode Sito Moresco Nebbiolo wijn met de smaak van rijpe rode vruchten, chocola en een aangename kruidentoets. Leuk weetje: er lopen regelmatig fazanten door de wijngaard, vandaar dat ze zijn afgebeeld op het etiket.
De Sito Moresco Nebbiolo wijn wordt zoals de naam al aangeeft gemaakt van nebbiolo druiven, aangevuld met merlot en cabernet sauvignon. De nebbiolo druif dankt zijn naam aan de herfstnevel: ‘nebbia’ betekent mist in het Italiaans. De druif met dikke schil is namelijk pas eind oktober rijp, als de dalen alweer nevelig worden. Hoewel minder dan vijf procent van de wijnen uit Piemonte gemaakt wordt van nebbiolo is dit toch de beroemdste druif van de regio (de beroemdste wijnen uit Piemonte zijn zonder twijfel de Barolo en de Barbaresco).
Iedere druivensoort wordt apart geoogst: met de schilletjes gaan de hand geplukte vruchten de gisttanks in waar de suikers in twee weken tijd bij ongeveer 26 graden Celsius worden omgezet in alcohol en koolzuur. Pas na de tweede gisting komt de samenstelling, het blenden, tot stand. De wijn wordt gedurende 12 maanden in houten vaten gelagerd en daarna volgt nog 6 maanden flesrijping. Door de karakteristieke smaak past deze wijn goed bij vlees- en kaasgerechten. Vroeg op dronk maar enkele jaren flesrijping zal de liefhebbers plezieren.
De rode Sito Moresco Nebbiolo wijn van wijnhuis Angelo Gaja is bij ons verkrijgbaar voor €39,50 per fles.