Geloof het of niet, maar radijsjes komen uit dezelfde familie (Brassica) als broccoli en spruitjes! De rode knolletjes – die afhankelijk van de soort ook in roze, wit, geel en als ‘worteltjes’ verkrijgbaar zijn – zijn lekker in een salade, op een boterham met kaas of als snack. Als je van de pittige smaak houdt tenminste … Ook bij Bij Broeders staan ze dit voorjaar op het menu!
Radijzen zijn verkrijgbaar van maart tot oktober. Al na ca. 6 weken kunnen ze geoogst worden; ze kiemen en groeien namelijk erg snel. Ook leuk om thuis – in een kasje – te proberen! Eigen teelt radijsjes zijn namelijk nog smaakvoller, knapperiger en pittiger van smaak dan die uit de supermarkt. Koop je ze toch in de supermarkt? Let er dan op dat de knolletjes hard en helderrood van kleur zijn en het loof niet verlept is. Was ze goed voor gebruik en snijd het topje aan zowel de boven- als onderkant af.
Een radijs bestaat voor het grootste deel uit water. Hierdoor zijn ze niet zo lang houdbaar (ze worden al gauw zacht, omdat het water uit de radijsjes en het loof verdampt). De beste manier om radijsjes te bewaren is door het loof te verwijderen en ze in een bakje koud water in de koelkast te zetten. Naast water zitten radijzen ook bomvol vitamine C, zijn ze rijk aan calcium, ijzer en vezels. Een gezonde groente dus!
Radijs kan rauw, gekookt (6-8 min.) of geroerbakt worden gegeten. Daarnaast kun je ze gemakkelijk inleggen, fermenteren of zouten. En ook het jonge blad kun je – bijvoorbeeld in een salade – eten. Wij gebruiken radijs dit voorjaar in de Tartaar met o.a. bieslook, radijs en oude kaas.