De Oosterse keuken leren kennen en waarderen. Met Oosterse keuken bedoelen we de keuken van het verre Oosten, en dat “Verre” begint dan eigenlijk in India. In dat deel van de wereld leeft niet alleen meer dan de helft van de wereldbevolking, we vinden er ook de oudste beschavingen, en de grootste verscheidenheid aan volkeren en culturen.Het lijkt meer dan vanzelfsprekend dat in dit deel van de wereld de culinaire tradities dezelfde grote verscheidenheid vertonen. In zekere zin is dat ook het geval, vooral als gevolg van de uitgestrektheid van het gebied en de dien overeenkomstige verschillen in klimaat en geografie. De kuststreken hebben over het algemeen een grotere variatie in hun gerechten dan bijvoorbeeld de bergstreken, wat te maken heeft met het grotere aanbod van voedsel en de contacten met naburige streken en volkeren. In warmere streken wordt het voedsel over het algemeen meer gekruid dan in koele streken. Vele kruiden helpen het voedsel immers langer te bewaren. Ondanks al deze verschillen is er een groot aantal gemeenschappelijke kenmerken in de verschillende Oosterse keukens aan te wijzen. De Chinese keuken onderscheidt zich door een enorme variatie in kookstijlen, afhankelijk van de streek.Maar al die stijlen hebben enkele gemeenschappelijke kenmerken, die de Chinese filosofie, gebaseerd op het op het evenwicht tussen alle dingen in het leven : de vormen, de kleuren, de smaken, de intensiteit, de ingrediënten, de samenstelling, enz. Het evenwicht tussen de verschillende ingrediënten wordt bereikt door ze tot dezelfde vorm en maat te brengen en ze dan samen klaar te maken. Vandaar dat groente, vlees en/of vis samen in een wok roergebakken worden en in dezelfde vorm gesneden worden.
Door de korte kookduur behoudt het voedsel zijn maximale voedingswaarde. De techniek van het roerbakken zorgt ervoor dat het voedsel aan alle zijden tegelijk gaar wordt. De kleuren van de ingrediënten zijn bijvoorbeeld zo contrastrijk mogelijk.De Chinese keuken heeft een grote invloed gehad op andere Aziatische keukens.
Dat is onder meer het geval bij de Thaise keuken, die eveneens streeft naar evenwicht tussen grote contrasten. Kenmerken voor deze keuken zijn de vele tientallen soorten chilipepers, de garnalenpasta, de gestoomde gerechten en de curry’s met kokosmelk. In de Thaise keuken wordt er weinig gebruik gemaakt van vet.
Ook op de Indonesische kookcultuur had de Chinese keuken een grote invloed, en dat beperkte zich zeker niet tot het gebruik van de wok en de techniek van het roerbakken. Maar Indonesië onderging ook de invloed van het Indische subcontinent, via Maleisië en Thailand: vandaar het gebruik van de vele Indische specerijen.Van Arabische handelaars leerden ze de vlees-en vis spiesjes kennen. Het eilandenrijk Indonesië is echter zo uitgestrekt, dat men moeilijk van een kookcultuur kan spreken.Daarvoor zijn de verschillen te groot, zeker in het binnenland van de grootste eilanden, Borneo,Sumatra,Java en Sulawesi, waar de verschillen in cultuur, taal en ontwikkeling tussen de vele bevolkingsgroepen vaak enorm zijn.
India heeft zijn eigen kooktraditie, die wortelt in het hindoeïsme, met daarbij onmiskenbare invloeden van de vele Noord-Aziatische veroveraars die het land in de loop der eeuwen overspoelden en onderwierpen. Vooral het veelvuldige gebruik van kruiden is kenmerkend.
Japan onderging eeuwenlang op tal van domeinen de invloed van de grote buur China. Op culinair gebied is die invloed veel minder uitgesproken. Ze valt op door een doorgedreven eenvoud en een streven naar perfectie, zowel wat het mengen van ingrediënten als wat de presentatie van het gerecht betreft. Vele gerechten zijn ware kunstwerkjes, die het eten tot een daad van intens esthetisch genot verheffen !!!!
Door de kooktechniek van de Oosterse keuken vergt het over het algemeen weinig tijd om een gerecht klaar te maken. Om die reden past de Oosterse keuken zeer wel bij onze moderne, jachtige manier van leven: we willen allemaal intens genieten van het eten, maar we willen zo weinig mogelijk tijd besteden aan de bereiding.
In onze keuken worden vaak oosterse technieken en smaken gebruikt als ondersteuning in het menu of één gerecht. Bjorn is vroeger begonnen in een Fine Eastern restaurant, waar ze op hoog niveau oosters kookten, dit heeft hij meegenomen in zijn eigen kookwijze en combineert hier ook graag mee in zijn keuken.