Munster (naar ‘Monasterium’, Latijns voor klooster) is een sterk geurende, pikante kaas uit de Franse Elzas. De legende wil dat een Ierse monnik het recept op doorreis heeft achtergelaten in de Vogezen, waarna de Benedictijner monniken – die zich in de 7e eeuw in de Elzas vestigden – de kaas zijn gaan produceren.
De rijke smaak is mede afkomstig van de rauwe melk waarmee de kaas wordt bereid. Al wordt een groot deel van de Munsterkazen tegenwoordig van gepasteuriseerde melk gemaakt. Aan de melk zijn overigens strenge eisen verbonden. Zo mag het enkel uit een bepaald gebied komen en is zelfs het veevoer dat de koeien eten vooraf vastgelegd. Voldoet de kaas aan deze en nog enkele strenge productie- en rijpingsvoorwaarden? Dan mag hij het AOC (Appellation d'Origine Contrôlée) en AOP (Appellation d'Origine Protegee) keurmerk dragen.
Na de bereiding wordt de kaas gezouten in een pekelbad. Vervolgens start het rijpingsproces in zeer vochtige rijpingskelders. Daar wordt de kaas elke twee dagen gekeerd en gewassen – dit type kaas heet ook wel gewassen korstkaas – met pekelwater waaraan de Corynebacterie of Brevibacterium linens is toegevoegd. Deze zorgt voor een rode gloed en de uitgesproken smaak en geur. De rijping duurt minimaal 21 dagen; afhankelijk van de grootte van de kaas. Het resultaat is een kaasje met een gladde, oranje-rode korst en een ivoorkleurige zachte kaasmassa binnenin.
Zelf proeven? Wij hebben Munster verwerkt in ons tussengerecht met dungesneden diamanthaas en als één van de kazen in ons nagerecht de kaasplank (let op! Onze kaart wisselt regelmatig). Natuurlijk adviseren we u hier graag een lekkere wijn bij.