Morgenster Lourens River Valley (wijnhuis Morgenster) is een Zuid-Afrikaanse wijn uit Stellenbosch. De rode wijn heeft aroma’s van zwarte kersen, cassis, aardbei, getoast brood en ceder. De druifsoorten van deze wijn – merlot, cabernet sauvignon & cabernet franc – worden geteeld op een voormalig VOC-landgoed.
Aanvankelijk maakte het domein deel uit van het bedrijvige Vergelegen, voormalig bezit van VOC-gouverneur Willem Adriaan van der Stel. Toen die in 1708 werd teruggeroepen naar Nederland werd het landgoed in vieren verdeeld.
In 1992 kwam Morgenster in het bezit van Giulio Bertrand. Hij liet de boerderij, een schoolvoorbeeld van Nederlandse architectuur in de Kaap, in oude glorie herstellen en moderniseerde de wijngaarden. Internationaal gooien de wijnen van Morgenster hoge ogen. Sinds enkele jaren wordt ook met nebbiolo en sangiovese druiven geëxperimenteerd. Behalve wijnen maakt Morgenster ook alom geprezen Extra Virgin Olijfolie.
De druiven worden vroeg in de morgen (‘morgenster’) geplukt tot het buiten maximaal 24 graden is. Aan de sorteertafel worden ze vervolgens geselecteerd op uiterlijk, ontdaan van de steeltjes en (licht) gekneusd. De most van iedere druivensoort afzonderlijk gaat voor 12 tot 20 dagen schil-inweking en vergisting op fust. Een kwart van de merlot ondergaat daarna een tweede fermentatie op eikenhouten vaten. De druiven ouderen vervolgens 15 maanden op eiken en worden daarna geblend.
De uiteindelijke wijn rijpt 45 dagen op hout, en daarna nog 9 maanden op fles in de kelders van Morgenster. De wijn is direct op dronk, maar drie tot vijf jaar flesrijping maakt de wijn nóg beter. Lekker in combinatie met geroosterd vlees, belegen kazen en goed gezelschap!
Zelf proeven? De Morgenster Lourens River Valley is (één van onze) sterwijnen tijdens het kerstdiner.