We eten er als Nederlanders jaarlijks gemiddeld één kilo van per persoon en het is een prachtig product om de mooiste gerechten mee te bereiden: de witte asperge. Ieder jaar weer een pareltje, omdat het aspergeseizoen erg kort is. Bjorn wordt altijd erg blij als hij deze witte groente weer in zijn handen heeft. Natuurlijk zijn ze bij Bij Broeders inmiddels als gerecht te bestellen. Zijn asperges eigenlijk gezond? En waarom zijn witte asperges wit?
De asperge is eigenlijk een plant waarvan de jonge scheuten geteeld worden als groente. Een scheut is de nieuwe stengel die gevormd wordt door het uitlopen van een knop. Naast witte asperges, kennen we ook groene en paarse asperges. Witte asperges zijn wit doordat ze onder de grond groeien en dus geen licht krijgen. In Noordwest-Europa zijn de witte asperges het meest gebruikelijk, in landen als Italië de groene asperges. De paarse asperge is een nicheproduct.
Het belangrijkst aan asperges is natuurlijk dat je er zo heerlijk van kunt genieten. Ze leveren het ultieme bewijs dat gezond ook lekker kan zijn, want ze zijn bijzonder laag in calorieën, maar bomvol vitamines. Je kunt er eindeloos mee combineren en er fantastische gerechten mee maken. Asperges met ham en ei, of wat denk je van zomerrisotto, aspergesoep en hartige taart? Men noemt het niet voor niets het witte goud of de (slanke) koningin der groenten.
Voor een juiste bereiding is het van belang om de asperges zorgvuldig te schillen en vervolgens een half uurtje onder te dompelen in koud water. Dit zorgt namelijk voor een vochtige, soepele schil. Witte asperges vragen ongeveer 20 tot 30 minuten tijd om te garen als je ze wilt koken. Stomen duurt 10 tot 15 minuten, wanneer je ze bakt, grillt of wokt zijn ze na 6 tot 8 minuten beetgaar. Rauw kun je ze ook eten, bijvoorbeeld door een salade. Snijd ze hiervoor in flinterdunne reepjes. Eet smakelijk!