De favoriete paddenstoel van menig chefkok (waaronder onze eigen Bjorn)! Niet voor niets wordt eekhoorntjesbrood ‘de koning onder de paddenstoelen’ genoemd. Met zijn nootachtige, milde smaak is deze boleet zowel rauw door salades, gebakken bij vlees of door de fondue een ware delicatesse.
Eekhoorntjesbrood groeit op lichte plekken in de bossen van Frankrijk (vertaling: cèpes) en Italië (vertaling: porcini). Het is één van de best eetbare – wilde – paddenstoelen. Omdat ze niet gekweekt worden, spelen de weersomstandigheden een grote rol in de beschikbaarheid. Sommige jaren zijn ze nauwelijks verkrijgbaar, andere jaren juist volop.
Eekhoorntjesbrood heeft een vlezige, plakkerige hoed die aan de bovenkant roodbruin / donkerbruin van kleur is en er aan de onderkant een beetje sponsachtig uit ziet. Door de dikke steel kan de paddenstoel wel 25 cm hoog worden. Eekhoorntjesbrood wordt soms verward met de oneetbare bittere boleet. Ga ze dus niet zelf plukken, maar koop ze (vers of gedroogd) bij de groenteboer of op de markt.
TIP! Vers eekhoorntjesbrood is 1-3 dagen houdbaar in de koelkast (altijd beter: gelijk na aanschaf gebruiken). Houdt ze echter apart van sterk geurende producten als prei of salami, want paddenstoelen nemen gauw smaak over.
Meer weten of zelf proeven? Vraag onze medewerkers naar de gerechten met eekhoorntjesbrood.