Beef Wellington is een Brits gerecht dat perfect past in de nazomer, maar zeker ook in het najaar. De eerste wilde paddenstoelen zijn immers inmiddels al gespot! (Mocht je deze willen eten, pas dan wel goed op welke je in je pan legt. Veel paddenstoelen zijn giftig!) De paddenstoelen die gebruikt worden voor Beef Wellington zijn duxelles; fijngesneden paddenstoelen met sjalot, ui en verschillende kruiden.
Waarom bladerdeeg?
De samenstelling van runderbiefstuk, ganzenleverpastei en duxelles wordt samengehouden door een heerlijke verpakking van bladerdeeg. Bladerdeeg helpt het gerecht zijn smaak krijgen en behouden, doordat het vocht niet uit het pakketje kan verdwijnen. Zo kunnen de smaken in het vlees trekken.
Eigenlijk zou je kunnen stellen dat het bladerdeeg, maar ook de duxelles, slechts een functionele taak vervullen. Je hoeft ze immers niet te eten. Vinden wij zonde, want het is juist een extra smakelijke traktatie!
Britse roots
En de naam Beef Wellington? Het gerecht is genoemd naar de eerste hertog van Wellington, Arthur Wellesley. Hij versloeg - als Britse bevelhebber - Napoleon bij de slag bij Waterloo. Hij was naar verluid dol op rode wijn, rundvlees en champignons. Net als wij dus! Kom dit gerecht proeven!