Zeg je lente, dan zeg je witbier. Of beter nog: Witte Trappist (5,5%) van La Trappe – het enige Trappistenwitbier ter wereld. Een frisse dorstlesser met een bloemig en fruitig hop-aroma en een vleugje peper en kruidnagel. Zacht moutig, licht zurig en prikkelend door het koolzuurgehalte.
Schenkadvies: schenk het flesje uit tót de laatste centimeter. Maak de gist los door het bier dat nog in het flesje zit te ‘walsen’. Schenk nu ook dit uit in het glas. De gist zakt als een troebele sluier door het lichtblonde bier.
De naam La Trappe is afkomstig van de Franse abdij ‘Notre-Dame de la Grande Trappe’ in het Normandische Soligny-la-Trappe (ook wel La Trappe genoemd). In 1881 vonden Franse Trappistenmonniken hun toevluchtsoord in het Brabantse Berkel-Enschot op een stuk heide met hoeven en een schaapskooi. De hoeven, voormalig eigendom van Koning Willem II, werden omgedoopt tot ‘Koningshoeven’. De plek waar bijna 140 jaar later nog steeds het Trappistenbier van La Trappe wordt gebrouwen.
De Trappisten hadden een inkomstenbron nodig om zelfvoorzienend te zijn en te voldoen aan hun plicht tot liefdadigheid. Daarom besloten ze bier te gaan brouwen. Tot de dag van vandaag wordt er binnen de muren van de ‘Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven’ abdij bier gebrouwen volgens de regels van de Trappisten:
1. de productie vindt plaats binnen de muren van een Trappistenabdij;
2. de productie vindt plaatst onder toeziend oog van monniken;
3. een deel van de opbrengst gaat naar goede doelen.
Voor het brouwproces worden uitsluitend natuurlijke ingrediënten gebruikt: hop, gerst, gist en water uit eigen bron. De vergisting vindt plaats met een gistsoort die het meest actief is bij 18 à 20 °C. Bij het bottelen wordt het bier afgevuld met gist en suiker. Hierdoor gist La Trappe Trappist na op fles en ontwikkelt zich een uniek aroma. Smaak en geur krijgen zo alle kans om te rijpen.
Naast de Witte Trappist schenken we van La Trappe ook de Blond (6,5%), de Dubbel (7%), de Isid’or (7,5%), de Tripel (8%) en de Quadrupel (10%). Voor iedere bierliefhebber wat wils dus!